Kurz eura dnes klesol pod 1,37 USD/EUR

13.05.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 13. mája (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes dostala pod tlak. Jej kurz dočasne klesol pod úroveň 1,37 USD/EUR, kam sa dostal po prvý raz od začiatku apríla. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro neskôr zmazalo časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,3720 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes okolo poludnia referenčný kurz na 1,3703 (v pondelok: 1,3765) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7298 (0,7265) eura.

Euro sa dnes dostalo pod tlak hneď z dvoch strán. Najprv mali na jeho kurz negatívny vplyv slabé makroekonomické údaje. Index konjunkturálnych očakávaní nemeckého inštitútu ZEW sa v máji výrazne zhoršil a dostal sa na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2013. Ekonómovia ako dôvody uviedli ukrajinskú krízu, problémy rozvíjajúcich sa krajín a nízke tempo rastu nemeckej ekonomiky v dohľadnom čase. Pozitívne je, že experti nepočítajú s poklesom len so slabým rastom počas jari.

Ďalšie straty zaznamenal kurz spoločnej európskej meny po tom, čo Wall Street Journal uverejnil správu, podľa ktorej nemecká centrálna banka nebude brániť, aby ECB v rámci boja s nízkou infláciou ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku. Bundesbank síce naďalej odmieta rozsiahly program nákupu dlhopisov na oživenie ekonomiky, ale pripúšťa iné opatrenia, ako napríklad zníženie úrokových sadzieb, alebo cielený nákup cenných papierov krytých úvermi (ABS). Prezident ECB Mario Draghi pred niekoľkými dňami signalizoval, že rada guvernérov by mohla už na júnovom zasadnutí rozhodnúť o ďalšom uvoľnení menovej politiky.
 

Vyberte región